Bioritmus;WHO;Egészségügyi Világszervezet;koronavírus;

Ajánlásokat tett közzé a WHO a koronavírus megelőzésére

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete megjelentette azokat az alapvető szabályokat, amelyeknek betartásával csökkenthető a koronavírussal való megfertőződés esélye.

Néhány egyszerű, a többi cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés megelőzését is szolgáló higiéniai és élelmiszerbiztonsági szabály betartásával csökkenthető az új, a kínai Vuhan tartományból terjedő új koronavírus okozta megbetegedés a WHO szerint. A tüdőgyulladást okozó fertőzés eddig 80 életet követelt, és már csaknem hatezerre emelkedett a járvány fertőzésgyanús eseteinek száma. Az ajánlásokat a WHO magyar nyelvű Facebook-oldalán is megjelentették:

  • Gyakori kézmosás, lehetőleg alkohol alapú, fertőtlenítő hatású szappannal

  • Tüsszentés és köhögés esetén zsebkendő használat, ami után ismét alapos kézmosás szükséges

  • Lázas betegekkel való kontaktus kerülése

  • Lázas megbetegedés esetén orvos felkeresése, a korábbi külföldi utazásokról információ szolgáltatás

  • Élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacok elkerülése olyan területen, ahol az új koronavírus már megjelent

  • Nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztásának kerülése.

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján infografikák is segítik a megelőzést. A betegség tünetei -láz, köhögés, nehéz légzés, levertség - hasonlóak a megfázás vagy az influenza jeleihez. Viszont mivel már a lappangási időben is fertőz, még tünetmentes is ember is továbbadhatja a vírust.